Цените продължават главоломно да растат: Сиренето и кашкавалът - с рекордно

...
Цените продължават главоломно да растат: Сиренето и кашкавалът - с рекордно
Коментари Харесай

Основни храни като кашкавал и сирене надхвърлят 20-30 лева за килограм

Цените не престават стремглаво да порастват: 

Сиренето и кашкавалът - с рекордно повишаване за последната година. Средно по тържищата цените на млечните артикули да се нараснали с 40-50% от предишния ноември до в този момент, а до щанда в комерсиалната мрежа растежът е още по-голям, написа

Така е магазините към този момент откриваме кашкавал за над 35 лв. кг, а цените на сиренето доближават 25 лева. 

От сектора обясниха, че разноските са изхранване на животните и за преправка на млякото са скочили най-малко двойно. Млечните артикули са измежду храните с най-голямо повишаване през последната година, удостоверяват и от комисията по стоковите тържища и борсите, която следи цените на едро.

“Млечните артикули е групата с максимален растеж. При кашкавала е към 47 % растежът на годишна база, при сиренето е 57 % по отношение на същия интервал на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – към 40 % ", изясни Владимир Иванов пред NOVA от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до превозването на суровината до мандрите.

“Първо - с цел да има мляко – би трябвало да има фуражи. Разходите за тях набъбнаха: горивата два пъти, а торовете – сред 4 и 7 пъти. От тук набъбнаха разноските за изхранване на животните – най-малко 100 % ", споделя Зоров. 

“На равнище плантация: главният разход, който е към 60 % от всички разноски, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 година непрестанно си покачват цените и не престават да порастват ", сподели Божидар Иванов от Център за стопански разбори в селското стопанство.

Все по-скъпа става и преработката на млякото, пресмятат от сектора. “Производствените разноски на едно дружество са се нараснали с към 100 % ", пресмята Зоров. Затова и растежът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, към пазара – бил неминуем. Но с доста по-малък размер от този при разноските, пресмята преработвателят. 

“При 1.20 лева цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лева Няма по какъв начин да се случи – с цел да може този производител да си покрие разноски – даже без облага! Ако е имитиращ артикул – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, създаден от българско кисело мляко, изработен както би трябвало, производител не може да го създаде под 18 лева./ кг. ", изясни притежателят на мандра Никодим Войнов. 

В мандрата също към този момент усещат дефицита на суровина за преправка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни артикули съществено да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разноските във фермите и в мандрите бързо се придвижва по веригата. От предишния до този ноември на едро кг кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лева При сиренето растежът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лева до 2.74лв, демонстрират плановете на комисията по стоковите тържища и борсите.

От комисията, която следи пазара на едро, са надалеч по оптимистични и предвиждат нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда - до края на годината.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР